Ce este psihoterapia ?
Psihoterapia este un tip de tratament deliberat și planificat care te ajută în rezolvarea problemelor de natură psihologică.
Atunci când parcurgi o etapă dificilă în viața ta, psihoterapia îți oferă un spațiu sigur și confidențial unde poți înțelege și explora ceea ce simți și de ce te simți astfel. Această formă de tratament poate fi adaptată nevoilor tale individuale și poate implica terapie individuală, terapie de cuplu sau terapie de familie.
Este recomandat să alegi psihoterapia pentru tratarea unei game variate de tulburări și afecțiuni, precum depresia, anxietatea, tulburările de alimentație, tulburările de personalitate, tulburările de somn, traumele, dependențele și multe altele.
Ce este psihoterapeutul ?
Psihoterapeutul este partenerul tău de încredere care te ajută să depășești obstacolele interioare.
Prin abilitatea sa de a adresa întrebările potrivite, psihoterapeutul devine un catalizator al transformării tale interioare. El te încurajează să te conectezi cu răspunsurile adânc înrădăcinate în ființa ta, dezvăluindu-ți astfel resursele interioare pe care poate nu le-ai fi recunoscut niciodată.
Psihoterapie versus consiliere psihologică
Adesea folosiți împreună, cei doi termeni, se deosebesc totuși ca tehnică, durată de timp și, în final, ca impact asupra clientului.
Psihoterapia vizează transformarea și schimbarea profundă a personalității și a dinamicilor interne, necesitând un proces mai lung și mai intens de terapie.
Consilierea, pe de altă parte, se concentrează pe rezolvarea problemelor specifice și pe îmbunătățirea funcționării individuale, cu o durată relativ mai scurtă a tratamentului.
În ultima perioadă se folosește tot mai des termenul de consultație care se referă, mai degrabă, la o atitudine de colaborare între client și terapeut. Clientul participă activ în deciziile privind subiectele discutate în cadrul ședinței și în găsirea unor soluții.
Diferența dintre psihiatru, psiholog și psihoterapeut
Psihiatrul este responsabil de prevenirea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor psihice, prin prescrierea unei medicații adecvate.
Psihologul este responsabil de studiul psihicului și al comportamentului uman, de testarea psihologică, de investigarea și recomandarea unor modalităţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.
Psihoterapeutul este specialistul (medic, psiholog, asistent social) cu formare postuniversitară în psihoterapie. În funcție de școala de gândire terapeutică, acesta folosește ca instrument terapeutic conversația terapeutică, sugestia, persuasiunea, hipnoza, intervenția prin artă, metodele de acțiune.
Este psihoterapia pentru tine?
Dacă treci printr-o perioadă dificilă în viața ta sau te confrunți cu o problemă care te copleșește, îți recomand cu căldură să iei în considerare psihoterapia.
Este perfect normal să simți că nu poți rezolva singur aceste provocări sau că sprijinul celor apropiați nu este suficient. Psihoterapeutul este persoana potrivită care te poate ajuta să treci peste aceste obstacole și să-ți găsești echilibrul mental și emoțional.
Psihoterapia este de ajutor pentru:
- dificultăți de relaționare, comunicare sau integrare în diverse grupuri
- crize existențiale sau de dezvoltare (probleme specifice adolescenței, vârstei a treia)
- situații traumatizante sau foarte stresante (viol, accident, deces, divorț, boală incurabilă)
- persoane cu un nivel ridicat de anxietate sau cu o imagine de sine fragilă
- persoane cu diverse grade de depresie
- probleme de cuplu (conflicte, dificultăți de comunicare, probleme sexuale)
- manifestări ale stresului (oboseală, tulburări ale somnului, dureri de cap)
- tulburări ale comportamentului alimentar
- simptome fizice la care medicația este ineficientă și care exprimă, de fapt, suferința psihică
Ce beneficii ai?
În urma ședințelor de psihoterapie, înveți:
- să faci față situațiilor dificile
- să îți înțelegi emoțiile și să faci față stărilor dureroase
- să identifici modalități alternative de abordare a unei probleme
- să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare și relaționare
- să faci alegeri potrivite
- să descoperi perspective noi, în special pentru persoanele cu gânduri și acțiuni suicidale
- să îți îmbunătățești legăturile de familie, cu partenerul și cu apropiații
- să găsești soluții în loc de victimizarea de sine
- să depășești problemele specifice, cum ar fi fobiile și tulburarea de stres posttraumatic
- să dezvolți competențe necesare pentru a face față provocărilor în prezent și în viitor
Cum decurge psihoterapia?
Psihoterapia nu oferă soluții miraculoase cu rezultate imediate. Asemenea oricărei alte călătorii de transformare personală, necesită timp, răbdare și efort din partea ta. Înainte de a începe demersul nostru, vom face o evaluare psihologică preliminară pentru a structura cadrul terapeutic.
Durata și frecvența demersului psihoterapeutic variază în funcție de problemele, nivelul de implicare și progresul fiecărui client. Durata unei ședințe individuale este de 50 de minute, iar ședințele de cuplu sau de familie durează 90 de minute.
La primele noastre întâlniri, vom pune bazele unui parteneriat terapeutic bazat încredere, respect reciproc și confidențialitate. Vom explora problemele cu care te confrunți și aspectele care te afectează și vom stabili împreună obiectivele terapeutice. Astfel, vom contura împreună un plan terapeutic personalizat care ne va îndruma în procesul de vindecare.
După atingerea obiectivelor propuse, mai sunt necesare câteva ședințe pentru stabilizarea noilor comportamente și menținerea rezultatelor.
În cadrul primei întâlniri terapeutice, pe baza evaluării inițiale, psihoterapeutul discută cu clientul aspectele care urmaresc structurarea cadrului terapeutic:
- alegerea modalității de lucru: terapie individuală sau de cuplu
- frecvența și durata ședințelor
- setarea regulilor (punctualitate, absența/reprogramarea ședinței, condiții de plată, confidențialitate)
- metodele și tehnicile terapeutice care vor fi folosite
- terapeutul oferă clientului motivația pentru stabilirea unor obiective, explică rolul lor în cursul terapiei și subliniază faptul că acesta trebuie să se implice în mod activ în realizarea lor
- obiectivele urmărite în cadrul terapie
- evaluare pe parcursul terapiei (la început, în timpul terapiei și la sfârșit)
- modalitatea de încheiere a terapiei